«Είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης»


Απο Ελευθεροτυπία
Με δύο κουβέντες περιέγραψε την κατάσταση της οικονομίας ο πρωθυπουργός στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του από το βήμα της Βουλής: «Είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης». Παρά ταύτα, με σειρά μέτρων που εξήγγειλε για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, αλλά και για αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, [...]


εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη «δραστική αντιμετώπιση, με δίκαιο τρόπο» της όλης κατάστασης.

Η μοναδική του αναφορά στη Ν.Δ. ήταν απλώς για «τις πολιτικές της των τελευταίων ετών, που έχουν κάνει δυστυχώς επίκαιρη τη φράση του Α. Παπανδρέου, ή θα αφανίσουμε το δημόσιο χρέος, ή το χρέος θα αφανίσει τη χώρα».

Σειρά μέτρων

Ο Γ. Παπανδρέου έθεσε ως άμεσο στόχο «να ξεφύγουμε από την ύφεση» και στο πλαίσιο αυτό εξήγγειλε σειρά μέτρων κυρίως για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Συγκεκριμένα μίλησε για:

* Αμέση καταβολή στα πολύ χαμηλά εισοδήματα έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης. Η πρώτη καταβολή θα γίνει πριν από τα Χριστούγεννα.

* Αναδρομική αύξηση 30 ευρώ από 1ης Οκτωβρίου στους συνταξιούχους του ΟΓΑ.

* Επανέλαβε την προεκλογική δέσμευσή του για αυξήσεις το 2010 πάνω από τον πληθωρισμό σε μισθούς και συντάξεις.

* Οπως και τη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις για ένα χρόνο στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

* Καθώς και εκείνη για την ψήφιση από τη Βουλή εντός των πρώτων 100 ημερών νομοσχεδίου για την προστασία των δανειοληπτών από τις καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών και των εισπρακτικών εταιρειών.

Φορολογικά

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα συνταχθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα αντιμετωπίσει συνολικά το ζήτημα της δικαιότερης φορολόγησης όλων των εισοδημάτων και του πλούτου, ανεξαρτήτως πηγής.

Συγκεκριμένα εξήγγειλε:

* Ενιαία, προοδευτική τιμαριθμοποιημένη, δίκαιη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα από εργασία και μερίσματα.

* Φορολόγηση με χαμηλό συντελεστή των κερδών των επιχειρήσεων που επενδύονται και κατάργηση των χαριστικών ρυθμίσεων για τους μεγαλομετόχους.

* Προοδευτική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και των κληρονομιών, αλλά υψηλά αφορολόγητα όρια για την απαλλαγή των μικρών περιουσιών.

* Φορολόγηση των ακινήτων και της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της Εκκλησίας.

* Φορολόγηση των ακινήτων των off shore εταιρειών.

Προς υλοποίηση όλων αυτών ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης και την καθιέρωση εφεξής ηλεκτρονικής υποστήριξής της. Αλλά και αυστηρό έλεγχο όλων των δημοσίων δαπανών ανά κωδικό, όπως και καθιέρωση διπλογραφικού συστήματος παντού.

Περικοπές

Θέλοντας δε προφανώς να καταδείξει την ενεργό συμμετοχή του κράτους στην όλη προσπάθεια ανακοίνωσε δραστικές περικοπές στις δαπάνες των υπουργείων, αρχής γενομένης από το Μέγαρο Μαξίμου, υποσχόμενος ότι αυτό θα αποτυπωθεί στον υπό διαμόρφωση προϋπολογισμό του 2010.

Εθεσε ακόμη ως πρωτεύοντα στόχο «την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων και των διεθνών αγορών στη χώρα μας». Αποδέχτηκε πάντως ότι «η διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. θα είναι δύσκολη», εκφράζοντας όμως παράλληλα τη βούληση και υποσχόμενος πρόγραμμα για την επανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας μας. Στόχος, που, όπως είπε, θα επιτευχθεί μέσω δύο απλών κανόνων: όχι αρνητικές εκπλήξεις, όχι μέτρα χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους παραγωγικούς φορείς.

Και κατέληξε: «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν που εξυπηρετεί ιδιοτελή ή συντεχνιακά συμφέροντα να σταθεί εμπόδιο στις μεγάλες αλλαγές που ζητούν οι Ελληνες πολίτες». *

Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "«Είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης»"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24