Πώς να συμπληρώσετε το μηχανογραφικό σας


ΑΠΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ
Δύο εβδομάδες έχουν στη διάθεσή τους οι υποψήφιοι φοιτητές και σπουδαστές για τη συμπλήρωση και κατάθεση, έως τις 20 Ιουλίου, του μηχανογραφικού δελτίου με τις επιλογές σχολών. Μεταξύ των 510 τμημάτων του μηχανογραφικού 2009 υπάρχουν λύσεις για όλα τα βαθμολογικά βαλάντια. Τα «κλειδιά» είναι ο σωστός σχεδιασμός και η μελετημένη πρόσβαση σε σχολές και τμήματα από τα κατάλληλα επιστημονικά πεδία.[...]

Η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου προϋποθέτει καλή γνώση των σχετικών τεχνικών λεπτομερειών. Κυρίως όμως εξαρτάται από την ολοκληρωμένη εικόνα που έχει ο υποψήφιος για τις σχολές οι οποίες σχετίζονται με τις επιλογές του και τα συνδεόμενα με αυτές επαγγέλματα. Χρειάζεται προσοχή, διότι ο τίτλος μιας σχολής ή ενός τμήματος δεν είναι απολύτως αντίστοιχος με το περιεχόμενο των σπουδών ούτε με τα επαγγελματικά δικαιώματα που αυτές εξασφαλίζουν. Η «Α.τ.Κ.» σε συνεργασία με τον καθηγητή Φυσικής Γιώργο Χατζητέγα αποκαλύπτει στους υποψηφίους τα «μυστικά» της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου, τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τους βαθμούς τους με τον κατάλληλο στρατηγικό συνδυασμό επιστημονικών πεδίων. Παραθέτει, παράλληλα, αναλυτικούς πίνακες με τις επαγγελματικές προοπτικές των σχολών, την αντιστοιχία δηλαδή σπουδών και επαγγελμάτων, μέσα από την τελευταία αναλυτική επεξεργασία (Ιούνιος 2009) του έμπειρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς Θεόδωρου Κατσανέβα.

Μια απλή και πρακτική μέθοδος συμπλήρωσης

• Ξεκινούμε από τις υψηλόβαθμες σχολές και τις χαρακτηρίζουμε είτε ως Α (πρώτης προτίμησης) είτε ως Β (δεύτερης προτίμησης) είτε ως Γ (τρίτης προτίμησης). Όσες σχολές δεν μας ενδιαφέρουν τις προσπερνούμε και δεν τις χαρακτηρίζουμε.
• Ιεραρχούμε τις σχολές κάθε κατηγορίας με αύξοντα αριθμό 1,2,3,… Έτσι εάν π.χ. έχουμε χαρακτηρίσει 10 σχολές ως Α, 10 ως Β και άλλες 10 ως Γ θα έχουμε τις σχολές Α1,Α2,…Α10,Β11,Β12,…,Β20,Γ21,Γ22,…,Γ30.
• Σβήνουμε τους χαρακτηρισμούς Α, Β, Γ. Ο αριθμός που είναι σημειωμένος δίπλα σε κάθε σχολή αποτελεί τη σειρά προτίμησης με την οποία θα συμπληρώσουμε το μηχανογραφικό δελτίο.

…Τα πονηρά σημεία

• Η πλέον υψηλόβαθμη σχολή δεν είναι οπωσδήποτε και η «καλύτερη».
• Δηλώνουμε πάντοτε και σχολές που έχουν περσινή βάση εισαγωγής κατά πολύ μικρότερη/μεγαλύτερη από τα μόριά μας.
• Εφόσον έχουμε δώσει ειδικά μαθήματα, δηλώνουμε όλες τις αντίστοιχες σχολές, διότι εδώ είναι δυνατό να παρατηρηθούν πολύ μεγάλες αυξομειώσεις.
• Εάν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε εξετάσεις για τις στρατιωτικές–αστυνομικές σχολές, πρέπει να προσέξουμε ώστε οι σχολές που έπονται σε σειρά προτίμησης να δηλώνονται ανεξάρτητα από την ύπαρξη των πρώτων, καθώς μπορεί να υπάρξει αποτυχία σε κάποιο αγώνισμα.
• Ο τίτλος μιας σχολής δεν εξασφαλίζει εξ ορισμού επαγγελματικό δικαίωμα στην αγορά εργασίας. Χρειάζεται προσεκτική διερεύνηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.
• Οι σχολές με ειδικό μάθημα έχουν βαθμούς πρόσβασης αρκετά χαμηλότερους από αυτούς για τους οποίους μας προδιαθέτουν οι βαθμοί εισαγωγής.
• Τις κοινές σχολές των επιστημονικών πεδίων πρέπει να τις δηλώνουμε από το πεδίο που μας δίνει τα περισσότερα μόρια.
• Ιδιαίτερη προσοχή είναι καλό να δοθεί και φέτος στις σχολές του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς απαιτείται ξεχωριστή αίτηση (http://www.ucy.ac.cy). Για τις σχολές αυτές οι βάσεις εισαγωγής είναι σε πολλές περιπτώσεις αρκετά χαμηλές και επειδή λειτουργεί σύστημα επιλαχόντων είναι δυνατόν να εισαχθεί κάποιος με σχετικά μικρό βαθμό πρόσβασης. Το κόστος της φοιτητικής μετανάστευσης στη Μεγαλόνησο είναι αντίστοιχο με εκείνο μιας πόλης στην ελληνική περιφέρεια.

Οι έξυπνες επιλογές για… μικρομεσαίους

Όσοι από τους υποψήφιους πέτυχαν υψηλές επιδόσεις, έχουν και μια αντίστοιχη άνεση σχετικά με το πόσες και ποιες σχολές θα επιλέξουν. Εάν όμως τα μόριά τους είναι χαμηλότερα των προσδοκιών τους, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι αδυνατούν να διεκδικήσουν σχολές που έχουν καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας. Χρήσιμες παρατηρήσεις:

• Στα επόμενα χρόνια, όταν οι σημερινοί υποψήφιοι βρεθούν στην αγορά εργασίας, θα υπάρχει πλήρης ταύτιση Πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε προγράμματα σπουδών, διδακτικό προσωπικό και επαγγελματικά δικαιώματα.
• Χαμηλόβαθμα σημερινά ΤΕΙ θα έχουν υπερκεράσει αρκετά Πανεπιστήμια στον αριθμό μορίων εισαγωγής.
• Αρκετοί υποψήφιοι μπορούν να διεκδικήσουν σχολές με πολύ καλές προοπτικές, εφόσον βέβαια σχετίζονται με τα ενδιαφέροντά τους και από «μη συμβατά» επιστημονικά πεδία, παρά την απώλεια του 7% στα μόριά τους, π.χ. υποψήφιος της θεωρητικής κατεύθυνσης με μόρια εισαγωγής κοντά στα 10.500 δύσκολα θα βρει σχολή στο 1ο επιστημονικό πεδίο. Αν, επομένως, έχει πρόσβαση στο 4ο ή 5ο επιστημονικό πεδίο μπορεί να αναζητήσει λύσεις στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ αυτών των επιστημονικών πεδίων.
• Υπάρχουν λύσεις για όλα τα βαθμολογικά βαλάντια π.χ. μπορεί ένας υποψήφιος να μην εξασφαλίσει εισαγωγή σε υψηλόβαθμο τμήμα Διοίκησης ή Λογιστικής, υπάρχουν όμως αντίστοιχα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ στο κέντρο και την περιφέρεια που οδηγούν σε ανάλογο επαγγελματικό περιβάλλον.

…Τα συνηθέστερα λάθη του μηχανογραφικού

• Είναι λάθος να ιεραρχούμε τις σχολές κατά φθίνουσα σειρά μορίων και όχι σύμφωνα με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, τις κλίσεις και τις προτιμήσεις μας.
• Σε περίπτωση ισοβαθμίας με τον τελευταίο εισαγόμενο σε κάποια σχολή προηγείται αυτός που έχει μεγαλύτερο Γενικό Βαθμό Πρόσβασης. Αν έχουν ίδιο ΓΒΠ, προηγείται αυτός που έχει μεγαλύτερο άθροισμα βαθμών στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας. Αν και πάλι υπάρχει ισοβαθμία εισάγονται όλοι, ανεξάρτητα απ’ τη σειρά που δήλωσε ο καθένας τη συγκεκριμένη σχολή. H περίπτωση αυτή είναι πάντως σπάνια. Όταν όμως πρόκειται για Στρατιωτικές ή Αστυνομικές Σχολές, αφού εξαντληθούν τα παραπάνω κριτήρια, εισάγεται αυτός που δήλωσε τη σχολή με προγενέστερη προτίμηση.

Οι βάσεις κοιτάζουν ψηλά!

Σαφώς ανοδική προδιαγράφεται φέτος η πορεία των βάσεων εισαγωγής στη συντριπτική πλειονότητα των σχολών. Αύξηση της τάξεως των 100 μορίων διαφαίνεται για τις περιζήτητες σχολές του 1ου πεδίου –Νομικές, Παιδαγωγικά, Ψυχολογίες–, 150 μορίων στα υψηλά βαθμολογικά κλιμάκια του 2ου και 4ου πεδίου και 250 μορίων στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές, ενώ και στο 3ο πεδίο τα βέλη των Ιατρικών κοιτούν προς τα πάνω. Στο 5ο, των οικονομικών επιστημών, εκτιμάται ότι θα υπάρξει άνοδος στις υψηλόβαθμες σχολές άνω των 17.000 μορίων, στασιμότητα στις μεσαίες και ελαφρά πρώτη στις χαμηλόβαθμες. Η επίσημη ανακοίνωση, από το ΥΠΕΠΘ, των βάσεων των σχολών θα γίνει μετά τις 25 Αυγούστου.



Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Πώς να συμπληρώσετε το μηχανογραφικό σας"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24