Η ανασκόπηση του ντιμπέιτ

Χωρίς σημαντικές ειδήσεις και χωρίς κάποιον πολιτικό αρχηγό ξεκάθαρα ηττημένο ή κερδισμένο ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης η πολυαναμενόμενη τηλεοπτική αναμέτρηση εν όψει των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου.Ερωτήσεις στον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου, την γγ του ΚΚΕ Αλ.Παπαρήγα, τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αλαβάνο και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη υπέβαλαν από το Mega η Όλγα Τρέμη, από τον ΑΝΤ1 ο Ν.Ευαγγελάτος, από το Alter ο Ανδρέας Κωνσταντάτος, από τον Alpha ο Αντώνης Σρόιτερ, από το Star ο Αιμίλιος Λιάτσος και από τον ΣΚΑΙ η Σία Κοσιώνη.

1. Ευρώπη και εξωτερική πολιτική

O πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν χωρούν λάθη στην εξωτερική πολιτική, σαν και αυτά που παραδέχτηκε για άλλες υποθέσεις και απάντησε ότι είναι δύναμη να παραδέχεται κάποιος ότι δεν είναι αλάνθαστος, αλλά, από εκεί και πέρα, όπως τόνισε, η εξωτερική πολιτική είναι πολύ σημαντική υπόθεση. Ο κ. Καραμανλής απαρίθμησε σημαντικές εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική τα τελευταία χρόνια, (Κύπρος, βέτο για την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ενεργειακές συμφωνίες, Δ’ ΚΠΣ) προσθέτοντας όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί όλα τα θέματα. Παράλληλα απέκρουσε δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, τα οποία παρουσιάζουν μία γκρίζα εικόνα για τη χώρα και την κυβέρνηση, λέγοντας ότι σε πολλά (όπως στο δημόσιο χρέος και τους Ολυμπιακούς Αγώνες). «Δίνω σημασία τι γράφει ο Τύπος, σημασία όμως έχει να μην αξιοποιούν κάποιοι, ιδίως από την αντιπολίτευση», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ρωτήθηκε για παλαιότερες δηλώσεις του περί αυτοπροσδιορισμού μειονοτήτων και διευκρίνισε ότι μιλούσε για προσωπικό αυτοπροσδιορισμό και όχι συλλογικό αυτοπροσδιορισμό. Η χώρα μας, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, έχει κάθε λόγο να στηρίζει τις διεθνείς συνθήκες που αφορούν μειονότητες και ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό όμως -όπως τόνισε- σημαίνει επίσης ότι πρέπει να έχουμε ισχυρή εξωτερική πολιτική που δεν καταθέτει τα όπλα, όπως κάνει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση κατέθεσε τα όπλα (πχ το δικαίωμα βέτο για την Τουρκία) είπε και σημείωσε ότι υπάρχει εναλλακτική προοπτική μίας χώρας να διαμορφώνει τις συνθήκες: «Η Ελλάδα μπορεί, χρειάζεται αλλαγή με μία ενεργητική πολιτική» δήλωσε.

Η γγ του ΚΚΕ ρωτήθηκε για τις κοινοτικές ενισχύσεις που θα έχανε η χώρα αν έμενε εκτός ΕΕ όπως υποστηρίζει το κόμμα της και απάντησε ότι οι κοινοτικές ενισχύσεις κατά 80% πάνε στους επιχειρηματικούς ομίλους ή έργα που κυρίως επωφελούνται αυτοί. Το κόστος της συμμετοχής στην ΕΕ είναι τεράστιο, είπε, και για το λαό είνια χασούρα. Κερδισμένη είναι η πλουτοκρατία. Θα ήμασταν σε αντίθεση με την πλειοψηφία των εργαζομένων εάν υιοθετούσαμε όσα λέει η ΕΕ, δήλωσε και θύμισε το το δημοψήφισμα για την είσοδο στην ΕΕ που δεν έγινε.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε εάν το κόμμα του χάνει τον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό, σε συνδυασμό με τις δημοσκοπήσεις» και σημείωσε ότι η ερώτηση απευθύνεται σε έναν ευρωβουλευτή επί 20 χρόνια. Η μάχη -δήλωσε- δεν είναι εύκολη, υπάρχει απογοήτευση που πίπτει επί δικαίους και αδίκους. Τόνισε δε ότι στην κρίση υπήρξε πλήρης ασυδοσία, μία «οικονομία καζίνο» και αναρωτήθηκε: Τι σχέση έχει αυτό με μία ευρωπαϊκή πολιτική; «Η ΕΕ είναι υπεύθυνης για την κρίση» κατέληξε.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ρωτήθηκε για την αντιπαράθεση του με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και την αντίθεσή του σε σημαντικές επιλογές εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Καρατζαφέρης επανέλαβε ότι είμαστε κατά της Τουρκίας στην ΕΕ, όπως η Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί. Τάχθηκε δε υπέρ της άποψης για δημοψήφισμα όταν μία χώρα με πάνω από 5% τον πληθυσμό της Ευρώπης θέλει να μπει στην ΕΕ,. «Αυτό θέλω και εγώ, όπως το 78% του λαού λέει όχι στην Τουρκία στην Ευρώπη». Παράλληλα, έπλεξε το εγκώμιο της επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κα Νίκη Τζαβέλλα.

2. Οικονομία και Ανάπτυξη

Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός γιατί καθυστέρησαν οι μεταρρυθμίσεις που υποσχόταν προεκλογικά και γιατί τελικά ολοκληρώθηκαν λίγες από αυτές, ο κ. Καραμανλής απάντησε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν δεν ήταν λίγες, ήταν πολλές και σημαντικές, όπως η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το χωροταξικό κλπ. Τόνισε όμως ότι χρειάζονται κι άλλες μεταρρυθμίσεις, κάτι που δε βοηθάται από τον μηδενιστικό λόγο της αντιπολίτευσης, όπως ανέφερε. Ερωτώμενος εάν θα προχωρήσει στην επιβολή νέων φόρων μετά τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να επιβάλλει επιπλέον φόρους, άφησε, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει κάτι τέτοιο μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Ο κ.Παπανδρέου ερωτώμενος για την πράσινη ανάπτυξη και πως αυτή μπορεί να επιτευχθεί, τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται να αλλάξει αναπτυξιακό πρότυπο, να υπάρξουν ΑΠΕ παντού, πράσινη επιχειρηματικότητα. Όλα αυτά τόνισε ότι θέλουν αναδιάρθρωση επενδυτικών πόρων, και όχι πολυδαίδαλα σχήματα και πελατειακά συστήματα, ενώ δεσμεύτηκε να δημιουργήσει υπουργείο Περιβάλλοντος. Πρόσθεσε ότι η πράσινη ανάπτυξη χρειάζεται πόρους από επενδύσεις και τόνισε ότι για κάτι τέτοιο χρειάζεται ένα κράτος που θα μπορεί να δανειστεί και όχι ένα χρεωμένο κράτος.

Η Αλέκα Παπαρήγα ερωτώμενη για το θέμα του 'Γερμανού' και για το ότι δεν δέχεται φορολογικό έλεγχο, όπως ζητά το ΠΑΣΟΚ τόνισε πως εφόσον δεν είναι κόμμα εξουσίας δεν δέχεται έλεγχο από θεσμικά όργανα. Τόνισε ότι δεν πρόκειται να δοθεί κανένας κατάλογο με οικονομικά στοιχεία ποτέ ακόμη και αν έρθει εισαγγελέας, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. «Θα προστατέψουμε το κόμμα» τόνισε.

Ο Αλέκος Αλαβάνος ερωτώμενος για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας, τόνισε ότι το βασικό δίδαγμα είναι ότι η ΕΕ δεν μπορεί να σταθεί με αυτό τον τρόπο, ότι χρειάζονται αλλαγές και το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι μια επιλογή που αφήνει απροστάτευτη την ΕΕ από τα μεγάλα κεφάλαια, ενώ τόνισε ότι την Εθνική τράπεζα τη χρειάζεται η κοινωνία.

Ο κ.Καρατζαφέρης ερωτώμενος για το ότι ήταν το μόνο κόμμα που συναίνεσε στο διάλογο με την κυβέρνηση, τόνισε ότι σε περιόδους κρίσεις ο διάλογος είναι αναγκαίος και ότι το στείρο δεν οφελεί, χαρακτηρίζοντας την στάση των υπολοίπων κομμάτων που αρνήθηκαν το διάλογο παιδιαρίσματα. Δήλωσε πως ακόμα και αν η κυβέρνηση Καραμανλή είναι κακή κυβέρνηση με την κατάλληλη συμβουλή μπορεί να αλλάξει. Τάχθηκε επίσης κατά στο αίτημα Παπανδρέου για διεξαγωγή εθνικών εκλογών, καθώς όπως τόνισε η περίοδος της κρίσης που βιώνουμε δεν είναι κατάλληλη για κάτι τέτοιο, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να μπει ένα τέλος στην οικογενειοκρατία.

3. Κοινωνική πολιτική και εργασιακά

Η Αλέκα Παπαρήγα ρωτήθηκε για το θέμα των Ταμείων και ο ασφαλιστικό και τόνισε ότι «ένα τέτοιο ζήτημα δεν μπορούμε να το παραπέμψουμε στο σοσιαλισμό». Παράλληλα τόνισε ότι για την «κλοπή των ταμείων» δεν φταίνε οι εργαζόμενοι και κάλεσε να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία. «Αν οι εργαζόμενοι έφταιγαν έπρεπε να θυσιαστούν, αλλά όχι προς όφελος όσων άδειασαν τα ασφαλιστικά ταμεία. «Κράτος και εργοδοσία να πληρώσουν» τόνισε..

Ο Αλέκος Αλαβάνος σε ερώτηση για το πρόγραμμά του και προτάσεις μισθό 1.300 ευρώ, υπενθύμισε την κατάσταση που επικρατείς την αγορά εργασίας με ενοικιασμένους εργαζόμενους, stage κλπ, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτή την κατάσταση και οφείλουμε να αντιδράσουμε». Πρόσθεσε δε ότι τα χρήματα υπάρχουν, από την εισφοροδιαφυγή και αλλού. Παράλληλα, μίλησε για την υποψήφια ευρωβουλευτή κα Σωτηρίου και θέσεις που έχει εκφράσει για την ΕΕ. Με αφορμή αυτό υπενθύμισε ότι «αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι η συνταγή του»: Εμείς είμαστε συμμαχία, είπε, και περιέγραψε ως δύναμη την ικανότητα να μαζευτούν διαφορετικές δυνάμεις σε ένα κοινό πρόγραμμα.

Ο κ. Καρατζαφέρης ρωτήθηκε για τους μετανάστες λέγοντας ότι το θέμα είναι τεράστιο καθώς αποτελούν το 20% του πληθυσμού. «Είναι ένα θέμα που πρέπει να συζήσουμε σοβαρά, σε λίγο καιρό δεν θα μπορούμε να το ελέγξουμε» είπε και κάλεσε όλο τον πολιτικό κόσμο «να πάρουμε αποφάσεις όλοι μαζί». Υπάρχει επικινδυνότητα σε ένα μεγάλο κομμάτι της Αθήνας, εκτίμησε. «Θέλουμε την ειρήνη, θέλουμε να κοιμόμαστε ακόμα, όπως κάποτε, με ανοιχτά παράθυρα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καραμανλής είπε για την κρίση ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τους χαμηλόμισθους. Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια. Για να συνεχιστεί χρειάζεται μία πολιτική μεταρρυθμίσεων, ένα στοιχείο των οποίο είναι το ασφαλιστικό, πρόσθεσε. Έχουν γίνει βήματα, αλλά χρειάζεται συνέχεια. Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά. Την ίδια ώρα επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας, με αφορμή τα περί «βαρβαρότητας» ότι ο ίδιος, πάντως, ποτέ δεν έδωσε εντολή να σκάσουν τα λάστιχα αγροτών ή να δαρθούν συνταξιούχοι έξω από τη Βουλή.

Ο κ. Παπανδρέου απάντησε άμεσα, χαρακτηρίζοντας βαρβαρότητα το γεγονός ότι, όπως είπε, έχει ανοίξει τεράστια η ψαλίδα της ανισότητας, με χαριστικές ρυθμίσεις, πελατειακή λογική, διαφθορά. Στην ερώτηση πού θα βρεθούν τα χρήματα για όσα υπόσχεται απάντησε με ένα άλλο ερώτημα: «πού πάνε σήμερα τα χρήματα;» και τόνισε ότι όλα αυτά που σπαταλώνται σήμερα πρέπει να πάνε στην κοινωνική πολιτική. «Εγώ θα χτυπήσω αυτές τις αντιλήψεις γιατί δεν χρωστάω σε κανέναν» είπε σε προσωπικό τόνο. Κάναμε λάθη στο παρελθόν, παραδέχτηκε, αλλά δεσμεύτηκε προσωπικά για δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και επανέλαβε: «Θα το κάνουμε γιατί υπάρχει βούληση. Δεν χρωστάω σε κανένα, θα χτυπηθούμε με κάθε τέτοια αντίληψη».

4. Παιδεία

Ερωτώμενος ο πρωθυπουργός για την Παιδεία και την πολιτικής της Μ.Γιαννάκου όταν ήταν υπουργός Παιδείας, τόνισε ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν καρκινοβατεί, αλλά προχωρά παρά τη λυσσαλέα αντίδραση ορισμένων, όπως δήλωσε. Τόνισε ότι θα θέλαμε να υπάρχουν περισσότεροι πόροι για την Παιδεία αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας πως δεν είμαστε μακριά από το στόχο. Μάλιστα τόνισε ότι είναι προς τιμήν της κ.Γιαννάκου που προχώρησε τελικά ο νόμος-πλαίσιο. Σχετικά με το εξεταστικό σύστημα τόνισε ότι οι αλλαγές που θα γίνουν δε θα αφορούν την επόμενη ή μεθεπόμενη χρονιά για να μην υπάρξει σύγχυση στους σημερινούς 15χρονους.

Ο κ.Παπανδρέου ερωτώμενος για το κατά πόσο γνωρίζει την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σχολεία, τόνισε ότι έχει βιώσει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Παιδεία, υπογραμμίζοντας ότι δεν επιτρέπονται πλεόν μερεμέτια στον τομέα αυτό αλλά χρειάζεται ολοκληρωτική αλλαγή του συστήματος. Τονισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει προτάσεις για αλλαγή του εξεταστικού συστήματος, το οποίο θα πρέπει να συνδέεται με την πράσινη ανάπτυξη και τα νέα επαγγέλματα.

Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι μία σύγχρονη, δημόσια παιδεία, υψηλού επιπέδου, όπου όλα τα παιδιά θα αντιμετωπίζονται ισότιμα. Υπογράμμισε μάλιστα ότι παρά το γεγονός ότι το ΚΚΕ δε συμμετέχει στο διάλογο για την Παιδεία είναι υπέρ της αλλαγής στο εξεταστικό σύστημα και τόνισε ότι το πραγματικό πρόβλημα με τα πανεπιστήμια είναι οι γνώσεις που προσφέρουν. «Τα πανεπιστήμια έχουν γίνει σούπερ μάρκετ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέκος Αλαβάνος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο διάσπασης, υπογραμμίζοντας ότι είναι ένα κόμμα που συζητά και αντιπαρατίθεται. Δήλωσε ότι είναι το μόνο κόμμα που κατέθεσε αντιπρόταση στο άρθρο 16 και δήλωσε υπερήφανος, διότι όπως τόνισε δεν πέρασε η τροποποίηση για τα δημόσια πανεπιστήμια.

Ο κ.Καρατζαφέρης ερωτώμενος για το αν ένας μουσουλμάνος μαθητής έχει δικαίωμα να διδάσκεται τη θρησκεία του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τόνισε ότι όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και πρόσθεσε ότι ένας μουσουλμάνος μαθητής δεν είναι υποχρεωμένος να διδαχτεί τα θρησκευτικά, ενώ τόνισε ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά πρόσωπο.

5. Περιβάλλον

Ο Γ.Καρατζαφέρης είπε ότι για το περιβάλλον πρέπει να γίνουν πολλά αλλά εκ των πραγμάτων πάει σε δεύτερη θέση: Όταν κάποιος δεν έχει φάει δεν ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την πρασινάδα, είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε ισόρροπη δυναμική ανάμεσα στα δύο θέματα (περιβάλλον και ανάπτυξη) Ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων γιοα την οποία ρωτήθηκε είπε ότι είναι αδιανόητο να μένουμε στους ΧΥΤΑ και κάλεσε σε εναλλακτικές προτάσεις.

Ο Κ.Καραμανλής ρωτήθηκε για την μεγάλη καταστροφή στην Πελοπόννησο και το γεγονός ότι δεν φτάνουν εκεί κοινοτικά κονδύλια. Ο ίδιος καθησύχασε, λέγοντας ότι μπορεί να υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά χρήματα δεν χάνονται και υπενθύμισε το των 2 δισ. ευρώ για τις πυρόπληκτες περιοχές, τα μισά εκ των οποίων έχουν εκταμιευτεί. «Η αντίδραση υπήρξε ακαριαία και γενναιόδωρη» είπε, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα αναγέννησης της περιοχής συνεχίζεται. Εξάλλου αναφέρθηκε σε μεταρρυθμίσεις όπως το χωροταξικό σχεδιασμό, το Κτηματολόγιο, τις ΑΠΕ και τη μείωση των παράνομων χωματερών. «Γίνεται μεγάλη και ουσιαστική προσπάθεια για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος» κατέληξε.

Ο Γ.Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ παρότι έκανε πολλά «δεν είχαμε τη συνείδηση που έπρεπε για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης». Αυτό, όπως εξήγησε, έχει αλλάξει σήμερα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ακόμα και στο όνομα του ΠΑΣΟΚ θα μπορτούσε να μπει η οικολογία. «Ακόμα και στη σήμα μας έχουμε τον ήλιο και το πράσινο». Η οικολογία -πρόσθεσε- διαπερνά πολλά κόμματα, το θέμα είναι πιο μπορεί να το κάνει πράξη. Σήμερα η οικολογία είναι βασική μας προτεραιότητα και μοχλός για μεγάλες αλλαγές: Η πραγματική επιλογή για την πράσινη ανάπτυξη είναι το ΠΑΣΟΚ κατέληξε.

Η Αλ.Παπαρήγα τόνισε ότι ανάπτυξη και περιβάλλον «είναι νύχι-κρέας» και ότι εκεί που έρχονται σε σύγκρουση είναι η κερδοφορία. «Η πράσινη οικονομία δεν είναι πράσινα άλογα, είναι πράσινες μπίζνες» είπε χαρακτηριστικά. Ή ίδια δεν αρνήθηκε το ενδεχόμενο να κλείσει ένα εργοστάσιο που συνεχίζει επί χρόνια «αλλά να μην πεινάσουν οι εργαζόμενοι». Παράλληλα, τάχθηκε κατά της λογικής του «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Ο Αλ.Αλαβάνος ρωτήθηκε «γιατί χάνετε τους οικολόγους;». Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «δεν θα πάρετε κουβέντα από εμένα για ένα σχηματισμό που δεν είναι παρόν» και τον οποίο όπως είπε τον βλέπει με συμπάθεια. Εμείς αισθανόμαστε ότι έχουμε κάνει το καθήκον μας, πρόσθεσε αλλά εκεί που κρίνεται κανείς είναι όταν έρχεται σε σύγκρουση, ακόμα και με την κοινή γνώμη, είπε και υπενθύμισε περιπτώσεις όπως της Μονής Τοπλού και το Βοτανικό. «Έχουμε κάνει λάθη αλλά εάν κάποιες ακτές της Αθήνας έχουν ανοίξει, αυτό οφείλεται στο δήμαρχο του Ελληνικού» είπε χαρακτηριστικά και αποδέχτηκε ως «εύστοχη» την παρατήρηση του δημοσιογράφου για τις 50 άδειες δακτυλίου της Κουμουνδούρου. «Θα το δούμε», είπε.

6. Διακυβέρνηση και Δημόσια Διοίκηση


Ο κ. Καραμανλής ερωτηθείς για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, τη χαρακτήρισε σοβαρή υπόθεση και δήλωσε ότι την πολιτική ευθύνη την ανέλαβε ο ίδιος. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν ζημιωσε το Δημόσιο. Ανέφερε ότι οι επιδιώξεις της απληστίας διαπλέχθηκαν με τις παθογένειες της κρατικής μηχανής. Δήλωσε όμως χαρακτηριστικά ότι «ουδέν πολτικός εχρηματίσθη από αυτή την υπόθεση», αναφερόμενος τόσο σε πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ. Τόνισε ότι ζητήματα διαφθοράς πάντα υπήρχαν και πάντα υπάρχουν. Αυτό που χρειάζεται είναι διερεύνηση των θεμάτων και μεγαλύτερη προσπάθεια για διαφάνεια. «Τίποτα δεν μένει στα κρυφά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπανδρέου ερωτώμενος για τη σκανδαλολογία των τελευταίων ημερών και κατά πόσο η συζήτηση για τα σκάνδαλα οφελεί το λαό τόνισε ότι ο τόπος χρειάζεται ξεκαθάρισμα, κάτι που η κυβέρνηση δεν τόλμησε. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση πλεόν είναι σε ομηρία και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται τη λογική της συγκάλυψης της διαφθοράς αλλά είναι υπέρ της διαφάνειας. Πρόσθεσε ότι τα σκληρά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση δεν πρέπει να «χτυπούν» το λαό αλλά τα φαινόμενα διαφθοράς. Δήλωσε ότι ο κόσμος είναι εξοργισμένος με την ατιμωρησία. «Εγώ είπα φως σε όλα» δήλωσε και πρόσθεσε «Ας ματώσουμε αλλά ας γυρίσουμε σελίδα, να υπάρξει Δικαιοσύνη».

Η κ. Παπαρήγα ερωτώμενη για τις καταγγελίες σχετικά με την υπόθεση «Γερμανός» απάντησε ότι το ΚΚΕ δεν είναι απροστάτευτο και ότι έχει απαντήσει σε όλες αυτά που το κατηγορούν. «Η ηθική του ΚΚΕ δεν τσαλακώνεται με τίποτα», τόνισε χαρακτηριστικά, παραδεχόμενη ότι στο παρελθόν μπορεί να υπήρχαν και στιγμές που το κόμμα δε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Πρόσθεσε ακόμη ότι το ΚΚΕ δεν επιδιώκει να ποινικοιποιήσει την πολιτική ζωή και γι'αυτό δεν προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για όσα του καταλογίζουν.

Ο κ. Αλαβάνος ερωτώμενος για την πρόταση Τσίπρα να γίνουν 100.000 προσλήψεις στο Δημόσιο ανέφερε ότι το πρόβλημα της ανεργίας είναι τεράστιο και ότι το κράτος οφείλει να συμβάλλει στην απασχόληση λαμβάνοντας δραστικά μέτρα. Χρέωσε στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ τεράστιες ευθύνες για τη διαφθορά, τονίζοντας ότι δεν γίνεται ένας πολίτης να αντιμετωπίζεται διαφορετικά από έναν πολιτικό.

Ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι το κόμμα του δεν είναι των άκρων, αφού ποτέ δεν αποκλείει τον διάλογο. Σχετικά με το «ναι» στο διάλογο που πρότεινε η κυβέρνηση τόνισε ότι θέλουμε να βοηθήσουμε τη ΝΔ γιατί είναι ανεπαρκής και έχει κάνει λάθη. «Το να λέμε όχι σε όλα δεν είναι πολιτική», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ υπεραμύνθηκε της επιλογής της κ.Τζαβέλλας ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος τονίζοντας ότι έλαβε υπόψην τις συστάσεις που είχε, προσθέτοντας ότι είναι ένα πρόσωπο που θα βοηθήσει την Ευρώπη καθώς γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις.

Γενικές τοποθετήσεις

Ο Γ.Καρατζαφέρης, κλείνοντας, είπε ότι «είμαστε η άλλη δύναμη. Είμαστε διαφορετικοί. Έχουμε άλλη αντίληψη» και έφερε ως παράδειγμα την επιλογή του κόμματός του να καταθέσει το ποσό του 1 εκατ. ευρώ για το Ταμείο κατά της φτώχειας. «Πιο πολύ αξίζει αυτό, από το να σπαταλήσουμε χρήματα για διαφημιστικά» πρόσθεσε. Ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς να υιοθετήσουν την πρότασή του για περικοπή του μισθού των πολιτικών (πρωθυπουργού, υπουργών) κατά 50% ώστε να αποδείξουν με τον τρόπο αυτό πως νοιάζονται πραγματικά για τον ελληνικό λαό και τάχθηκε κατά των «ψευτοδιλημμάτων» όπως «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» ή παλαιότερα «Καραμανλής ή τανκς». Είμαστε «αποφασιστικοί, μεθοδικοί και δυναμικοί» πρόσθεσε. «Αλλάζουμε το πολιτικό σκηνικό, δεν έχουμε αγκυλώσεις, δεν μπαίνουμε σε ράγες, ταξιδεύουμε στο όνειρο του πολίτη. Σκεπτόμαστε με αγάπη στον Έλληνα», κατέληξε.

Ο Αλ.Αλαβάνος αναφέρθηκε στις ανεπάρκειες του συστήματος των debate, που δεν επιτρέπουν το διάλογο των πολιτικών αρχηγών. Απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους επισήμανε ότι διέγνωσε κάποια κοινά στοιχεία στις ερωτήσεις τους και ειδικότερα το κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κομμάτι ενός ξεπερασμένου πολιτικού συστήματος, το κατά πόσο βρίσκεται σε πτώση, όπως και το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα. «Αυτό που θα μπορούσε κανείς να πει, είναι γιατί τα ιδιωτικά κανάλια βρίσκονται εδώ, όταν υπάρχει ένα γκρίζο περιβάλλον, όταν δεν υπάρχει πλήρης αδειοδότηση, όταν δεν υπάρχει τάξη σε αυτό το ζήτημα», διερωτήθηκε. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πρόσφατα εκλιπόντα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Παπαγιαννάκη, ο οποίος επί 15 χρόνια υπήρξε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο οποίος πρωταγωνίστησε σε περιβαλλοντικά θέματα. «Εχω ακούσει πολλές φορές στις τηλεοράσεις τη φράση και οι τριακόσιοι. Όχι, δεν είμαστε ίδιοι. Εμείς έχουμε ιστορία, κληρονομιά, αγώνες και αποτελέσματα στους αγώνες μας και θα κριθούμε από αυτά», συμπλήρωσε.

Η Αλ.Παπαρήγα δήλωσε ότι «το δίλημμα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα είναι πραγματικό αλλά μετατράπηκε σε είδωλο με στόχο να κρυφθεί η πραγματικότητα, ότι τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχουν διαφορές». Στις 8 Ιούνη, πρόσθεσε η γγ του ΚΚΕ, θα επιδράσουν στο λαό τα αποτελέσματα της κάλπης και αυτό που περιμένει τους εργαζόμενους, είναι χολή. «Απευθυνόμαστε στα εργατικά στρώματα και ιδιαίτερα στους νέους», είπε η κα Παπαρήγα και τους λέμε ότι σε αυτή την κάλπη πρέπει να αναμετρηθεί η ικανότητα του λαού να είναι απείθαρχος και να αντεπιτεθεί. Χρειάζεται αιφνιδιαστική αντεπίθεση, να μας ψηφίσουν και όσοι δεν συμφωνούν μαζί μας , γιατί το ΚΚΕ μπορεί να διαχειριστεί με ευθύνη την ψήφο τους, κατέληξε.

Ο Γ.Παπανδρέου τόνισε ότι «υπάρχει επιλογή. Η ψήφος επηρεάζει την ζωή όλων μας και καθορίζει την πορεία της Ελλάδας που περνά μια βαθιά κρίση, θεσμική, αξιακή και πολιτική. Το δίλημμα είναι πραγματικό: Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». «Μπορούμε να αλλάξουμε πορεία και να κάνουμε την Ελλάδα με τους πέντε στόχους που έχει θέσει το ΠΑΣΟΚ ένα ευνομούμενο κράτος με 'πράσινη ανάπτυξη', παιδεία για όλους, κοινωνική αλληλεγγύη και ισχυρή φωνή στο εξωτερικό» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις και να πετυχαίνει. «Μπορούμε να εμπιστευθούμε τις δυνάμεις μας και σε αυτό δεσμεύομαι να δώσω την μάχη μαζί με κάθε 'Ελληνα και κάθε Ελληνίδα. Η ψήφος μας είναι σημαντική για μια νέα αρχή, καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη, η νίκη του ΠΑΣΟΚ σηματοδοτεί τη νίκη της ελπίδας και της νέας προοπτικής» κατέληξε.

Τέλος, ο Κ.Καραμανλής έθεσε εκ νέου το δίλημμα «υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα» και πρόσθεσε ότι «είναι αποφασισμένος να βαδίσει τον δρόμο των δύσκολων αποφάσεων και των μεταρρυθμίσεων παραβλέποντας το πολιτικό κόστος». «Βιώνουμε μία ξεχωριστή εποχή λόγω της κρίσης», ανέφερε και πρόσθεσε ότι πρέπει να μειώσουμε τις συνέπειες για την χώρα μας και να τρέξουμε για να προλάβουμε τις εξελίξεις στην μετά την κρίση εποχή. «Έχουμε δύο δρόμους, συνέχισε ο κ. Καραμανλής: ο ένας είναι ο δρόμος της ανευθυνότητας, του μηδενισμού, του να ποντάρει κανείς στο 'όχι σε όλα', να επενδύει στην σκανδαλολογία, όταν μάλιστα βαρύνεται από την συγκάλυψη τεράστιων σκανδάλων, όπως το έγκλημα του χρηματιστηρίου στο παρελθόν του». πό την άλλη, τόνισε, είναι ο δρόμος της υπευθυνότητας, που σημαίνει δύσκολες αποφάσεις. Δεν είναι μια περίοδος σαν όλες τις άλλες», είπε ο Κώστας Καραμανλής και πρόσθεσε ότι είναι εποχή που πρέπει να προχωρήσουμε σε δύσκολες αποφάσεις και στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και χρειάζεται πολιτικό θάρρος. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι είναι χρέος του να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις παρά το πολιτικό κόστος. «Το δρόμο των αποφάσεων, των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων καλώ τους πολίτες να τον κάνουμε μαζί», κατέληξε.

www.in.gr
Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Η ανασκόπηση του ντιμπέιτ"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24