Ειδική ομάδα για τον αδήλωτο πλούτο


Ρεπορτάζ : Κώστας Σιωμόπουλος
(από το Βήμα)


Ειδική ομάδα ελέγχου φορολογουμένων με μεγάλα εισοδήματα συστήνει το ΣΔΟΕ προκειμένου να εντοπίσει εστίες εκτεταμένης φοροδιαφυγής. Το...
σχέδιο έχει συνταχθεί σύμφωνα με τις υποδείξεις και τις οδηγίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο τα... έχασε μπροστά στον τεράστιο αδήλωτο πλούτο στη χώρα μας. Ετσι αποφασίστηκε να συσταθεί μια ειδική ομάδα για τους φορολογούμενους με μεγάλα εισοδήματα, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι είναι αυτοί [...]


που έχουν αποκτήσει τεράστιες περιουσίες οι οποίες δικαιολογούνται από τις νόμιμες δραστηριότη- τές τους και ποιοι όχι.
Παράλληλα συνεχίζονται οι έλεγχοι σε επαγγελματικές ομάδες όπως είναι οι γιατροί, οι συμβολαιογράφοι, οι ιδιοκτήτες offshore εταιρειών, νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, ακινήτων με πισίνες που δεν έχουν δηλωθεί στην Εφορία, σκαφών αναψυχής κτλ. Μάλιστα σε ελέγχους που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ σε συμβολαιογράφους διαπίστωσε ότι 6 στους 10 εμφάνιζαν αποκλίσεις από τα δηλωθέντα κέρδη τους άνω των 100.000 ευρώ.
Χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία του ΣΔΟΕ και ανέφερε, μεταξύ άλλων, στους ελεγκτές ότι «η καρδιά του κράτους είναι το σύστημα εσόδων και πρέπει να ξανακάνουμε τον έλληνα πολίτη να εμπιστευθεί το κράτος σε σχέση με τη φορολογία, να μπορεί να πει ότι έχει απέναντί του ένα κράτοςτο οποίο επιμερίζει τα βάρη με δίκαιο τρόπο και κυνηγά αλύπητα αυτούς που προκλητικά και κατάφωρα φοροδιαφεύγουν. Δεν μπορεί πια ο έλληνας πολίτης να αποδεχθεί ότι υπάρχουν πολίτες που ζουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο γύρω μας και δηλώνουν εισοδήματα που παραπέμπουν σε έναν άλλον τρόπο ζωής. Δεν μπορούν να δεχθούν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων με τέτοια προκλητική διάσταση ανάμεσα στο πώς ζουν και στο τι δηλώνουν». Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε να διαφυλάξουν το κύρος της υπηρεσίας στην οποία υπηρετούν.
Από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι. Καπελέρης, τους τελευταίους πέντε μήνες υπήρξαν 6.000 καταγγελίες στο ΣΔΟΕ, όταν πέρυσι όλο τον χρόνο υπήρχαν 4.000 καταγγελίες, ενώ μέσα στο πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου 2010 βεβαιώθηκαν πρόστιμα 1,2 δισ. ευρώ, όταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ήταν γύρω στα 600 εκατ. ευρώ.
Στο ΣΔΟΕ δημιουργούνται ειδικά τμήματα για τον έλεγχο της επώνυμης φοροδιαφυγής, αξιοποιώντας στοιχεία και πληροφορίες που συλλέγονται από φορείς όπως συμβολαιογράφοι, τράπεζες, Χρηματιστήριο, μεσίτες, φορολογικές αρχές άλλων χωρών κ.λπ. και καθιερώθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι με κριτήρια κινδύνου, διασταυρώσεις στοιχείων και αξιοποίηση κάθε διαθέσιμης στο Δημόσιο πληροφορίας οικονομικού ενδιαφέροντος.
Οι καθημερινοί έλεγχοι εκτελούνται σε πάσης φύσεως εμπορικές συναλλαγές για τη διαπίστωση εφαρμογής της φορολογικής νομοθεσίας. Παράλληλα το ΣΔΟΕ προβαίνει σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε καθημερινή βάση σε διάφορες επιχειρήσεις, σε ελέγχους διακίνησης σε σταθμούς διοδίων και σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τουριστικές περιοχές.
Οι καταγγελίες πολιτών (ανώνυμες και επώνυμες) που φθάνουν στην υπηρεσία μέσω του τετραψήφιου αριθμού 1517 είτε με κάθε άλλο μέσο, αφού αξιολογηθούν, αξιοποιούνται είτε αυτόνομα είτε στο πλαίσιο επιχειρησιακών σχεδίων που υλοποιούνται ήδη (π.χ. γιατροί). Το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου 2010 έχουν φθάσει στο ΣΔΟΕ περίπου 6.000 καταγγελίες πολιτών έναντι 4.098 καταγγελιών που έγιναν ολόκληρο το 2009.
Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Ειδική ομάδα για τον αδήλωτο πλούτο"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24