Ερχονται οι Κινέζοι


Απο Τα Νέα

Οι φάκελοι της κινεζικής συμμετοχής σε μια σειρά από μεγάλα επενδυτικά σχέδια, όπως ο εμπορευματικός σταθμός του Θριασίου Πεδίου, η σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει το Ικόνιο με το Θριάσιο, η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, η εκμετάλλευση σταθμών εμπορευματοκιβωτίων και σε άλλα λιμάνια της χώρας (Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Βόλου), η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, ο τουρισμός[...]



η κατασκευή και εκμετάλλευση του αεροδρομίου στο Καστέλλι στην Κρήτη και άλλα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, άνοιξαν χθες και θα βρεθούν σήμερα και αύριο στην ατζέντα των επαφών του Γουέι Τζιαφού με στελέχη και άλλους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης.

Ηδη, άσχετα από την εξέλιξη που θα έχει το συνολικό επενδυτικό πακέτο των Κινέζων της Cosco και ενδεχομένως και άλλων κινεζικών επιχειρήσεων, γεγονός είναι ότι η Cosco και ο ΟΛΠ έχουν συνάψει μεταξύ τους μια ευρύτερης σημασίας στρατηγική συμμαχία, που εδράζεται μεν στη συνεργασία τους στον εμπορευματικό σταθμό του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, αλλά επεκτείνεται και στην από κοινού διεκδίκηση του εμπορευματικού σταθμού του Θριασίου, αλλά και στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία.

Χθες, ο συνήθως λιτός στις δηλώσεις του πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Cosco και μια από τις ισχυρότερες προσωπικότητες του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (είναι πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος) ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρος σε ό,τι αφορά στις προθέσεις της Κίνας έναντι της Ελλάδας.

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη, έκανε γνωστή την απόφαση της Cosco να μεταφέρει το ευρωπαϊκό επιχειρησιακό της κέντρο στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να αναδείξει τον Πειραιά σε κύρια λιμενική ευρωπαϊκή βάση. Κι αυτά καθώς η Cosco έχει επιλέξει την Ελλάδα ως πύλη εισόδου στις αγορές της Ευρώπης.

Μάλιστα, σαν σύγχρονος «φιλέλληνας» είπε ότι «γνωρίζουμε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και θα βάλουμε τα δυνατά μας, θα κάνουμε το καλύτερο να σας βοηθήσουμε εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα της ναυτιλίας μας. Θα χρησιμοποιήσουμε την επιρροή μας για να προσελκύσουμε και άλλες ναυτιλιακές εταιρείες για να υποστηρίξουν τη χώρα σας. Θα προσελκύσουμε τα διεθνή κεφάλαια στο λιμάνι σας, στη χώρα σας».

Ο κινέζος αξιωματούχος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «η Ελλάδα είναι ελκυστική για επενδύσεις γιατί έχει στρατηγική θέση, είναι η πύλη της Ευρώπης» και να εκφράσει ενδιαφέρον για τους τομείς του logistics, των λιμανιών της χώρας και του τουρισμού. Για το λιμάνι του Πειραιά ο κινέζος αξιωματούχος είπε ότι στόχος είναι να γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ για τη φετινή χρονιά ο στόχος της Cosco είναι να «πιάσει» 800.000 ΤΕU.

Εκτίμησε δε ότι το μέλλον θα είναι λαμπρό, σημειώνοντας ότι από τον Απρίλιο έχει αρχίσει να μεταφέρει τα εμπορεύματά του και να τον χρησιμοποιεί ως βάση για τη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων του ο συνασπισμός CΚΥΗ Αlliance (Cosco, Κ Line, Υang Μing, and Ηanjin Shipping).

Θέσεις εργασίας
Ο κάπτεν Γουέι Τζιαφού ανέφερε στην υπουργό ότι σήμερα δουλεύουν 300 Ελληνες στην Προβλήτα ΙΙ, ενώ ο στόχος είναι οι εργαζόμενοι να φθάσουν τους 650. Παράλληλα ανέφερε ότι το διάστημα Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου καταγράφηκε αύξηση άνω του 25% στον τζίρο, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου- Απριλίου η αύξηση ήταν 43%.

Στη συνάντηση, ο γραμματέας του Δ.Σ. της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Π. Λασκαρίδης είπε ότι η πρώτη εμπειρία του με την Κίνα ήταν πολύ δυσάρεστη, στην πορεία όμως κατάλαβε ότι όλες οι καλές συνεργασίες αρχίζουν με δυσκολίες, για να συμπληρώσει ότι μετά «όλα έγιναν μέλι- γάλα και τώρα δεν έχω πρόβλημα». Απαντώντας στον κ. Λασκαρίδη, ο κάπτεν Γουέι Τζιαφού ανέφερε ότι «είμαστε μια χώρα που τώρα μαθαίνουμε για τις διεθνείς σχέσεις. Ξέρουμε τα προβλήματα με τη γραφειοκρατία».

Σε ό,τι αφορά τον τομέα του τουρισμού, ο κάπτεν Γουέι Τζιαφού έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, χωρίς ωστόσο να ανοίξει τα χαρτιά του, ενώ από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του ΣΕΤΕ δήλωσαν ότι είναι ανοικτοί και προσβλέπουν στη μεγάλη στρατιά των κινέζων τουριστών. Από την πλευρά της η κ. Λούκα Κατσέλη ανέφερε ότι η ελληνική ναυτιλία και οικονομία προσβλέπουν πολλά σε αυτή τη συνεργασία. Σημειώνεται ότι στη συνάντηση συμμετείχε ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θ. Βενιάμης, ο γραμματέας του Δ.Σ. της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Π. Λασκαρίδης, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Θ. Φέσσας και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ν. Αγγελόπουλος.

Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Ερχονται οι Κινέζοι"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24