Συναγερμός για το ευρώ


Απο Τα Νέα

SΟS έχει σημάνει για το ευρώ, που έχει βυθιστεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών έναντι του αμερικανικού νομίσματος, υποχωρώντας έως τα 1,2354 δολάρια.
Είναι ενδεικτικό ότι το ενιαίο νόμισμα μέσα σε μόλις μία εβδομάδα έχει χάσει 3% έναντι του αμερικανικού- ενώ οι απώλειες από τις αρχές του έτους ξεπερνούν το 14%. Κύριος λόγος για τη βουτιά είναι οι φόβοι για χαμηλή [...]

ανάπτυξη στην ευρωζώνη και πιθανή διόγκωση των ανισοτήτων μεταξύ των ισχυρότερων και των ασθενέστερων χωρών της ευρωζώνης, ενώ όλοι περιμένουν σήμερα το άνοιγμα των αγορών συναλλάγματος για να διαπιστώσουν εάν η βουτιά θα συνεχιστεί.

Η ανησυχία για την τύχη του ευρώ που πλήττεται από τους κερδοσκόπους είναι τόσο μεγάλη, που το Σαββατοκύριακο κορυφαίοι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες από την Ευρώπη προσπάθησαν να στηρίξουν το ενιαίο νόμισμα, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για το τι μέλλει γενέσθαι εάν δεν ληφθούν μέτρα. Συγκρίνουν μάλιστα τον κίνδυνο ντόμινο που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη πριν από την ανακοίνωση του σχεδίου σωτηρίας των 750 δισ. ευρώ με το σοκ που δημιουργήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο το 2008 από τη χρεοκοπία της Lehman Βrothers. Η ανησυχία για το ενιαίο νόμισμα μάλιστα υπάρχει και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όπου ο Λευκός Οίκος «βλέπει» απειλή για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ από μια ασθενέστερη οικονομικά Ευρώπη. Σε πυροσβεστικές του δηλώσεις ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τ. Geithner επεσήμανε ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει τη σημερινή κρίση.

Σκληρά μέτρα λιτότητας
Την ίδια στιγμή, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τα χειρότερα, η μία μετά την άλλη οι χώρες που θεωρούνται ασθενέστεροι κρίκοι στην Ε.Ε. αρχίζουν να παίρνουν όλο και πιο σκληρά μέτρα για να μειώσουν τα ελλείμματα και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα. Η Ισπανία, που ήδη έχει αποφασίσει μείωση των δαπανών κατά 15 δισ. ευρώ - μεταξύ άλλων μείωση 5% στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων για το 2010 και κατάργηση από το 2011 επιδόματος 2.500 ευρώ για γέννηση παιδιού- τώρα εξετάζει την επιβολή νέων φόρων σε υψηλά εισοδήματα. Η Ιταλία εξετάζει να πραγματοποιήσει περικοπές 25 δισ. ευρώ για τη διετία 2011-2012 σύμφωνα με τις «Ρεπούμπλικα» και «Κοριέρε Ντέλα Σέρα». Συγκεκριμένα, εξετάζεται η μείωση των αναπηρικών συντάξεων και η επιβολή έκτακτης εισφοράς στους μεγαλοσυνταξιούχους. Επίσης, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση «RΑΙ», η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να μην ανανεώσει τις συμβάσεις δημοσίων υπαλλήλων που έχουν λήξει. Υπενθυμίζεται ότι η πορτογαλική κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει κατά μία ποσοστιαία μονάδα τον ΦΠΑ, που θα διαμορφώνεται πλέον σε 21%, και κατά μία έως μιάμιση μονάδα τον φόρο εισοδήματος, ανάλογα με το ποσό. Επίσης θα επιβληθεί επιπλέον φόρος στα κέρδη των επιχειρήσεων που ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια δολάρια και θα μειωθούν οι μισθοί ανώτατων κυβερνητικών στελεχών.



«Οι κερδοσκόποι χτυπούν το ευρώ»

«ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ εβδομάδα υπήρξε... κερδοσκοπία ενάντια στο ευρώ», τόνισε χθες η Μέρκελ μιλώντας στη γερμανική Ενωση Εργατικών Σωματείων (FDΒ), ενώ υπογράμμισε ακόμη ότι εκτός από την ανάγκη για περισσότερη εποπτεία υπάρχει ακόμη επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στην ανταγωνιστικότητα και τα ελλείμματα του προϋπολογισμού διαφόρων χωρών της ευρωζώνης. Οι διαφορές αυτές μάλιστα χαρακτηρίστηκαν «θεμελιώδεις» από την ίδια. Επισημαίνεται ότι σε συνέντευξή της στην «Suddeutsche Ζeitung» είχε προειδοποιήσει ανοικτά ότι εάν καταρρεύσει το ευρώ, τότε καταρρέει και η Ευρώπη.

«Η κερδοσκοπία είναι δυνατή δυστυχώς, επειδή υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην οικονομική ισχύ και τα χρέη ανάμεσα στις χώρες του ευρώ», είπε η καγκελάριος ενώπιον των μελών του FDΒ και κατέληξε: «Δεν έχουμε καταφέρει τίποτε περισσότερο από το να αγοράσουμε λίγο παραπάνω χρόνο (με το σχέδιο των 750 δισ.) ώστε να αντιμετωπίσουμε τις διαφορές στην ανταγωνιστικότητα και τα ελλείμματα των προϋπολογισμών. Εάν απλά αγνοήσουμε το πρόβλημα αυτό δεν θα μπορέσουμε να ηρεμήσουμε την κατάσταση». Επίσης τόνισε ότι «αυτό που συνέβη στην Ελλάδα είναι εντελώς απαράδεκτο: ότι για χρόνια ήταν δυνατό να παραποιούνται οι επίσημες στατιστικές».


Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Συναγερμός για το ευρώ"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24