Α. Σαμαράς: Το ΠΑΣΟΚ μας πρότεινε ένα δρόμο που οδηγεί στο πουθενά

Σκληρή επίθεση προς το ΠΑΣΟΚ και τις πολιτικές του έκανε για άλλη μία φορά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς. Η κυβέρνηση μας πρότεινε ένα δρόμο που οδηγεί στο πουθενά και εμείς δε της κάναμε το χατήρι δήλωσε κατηγορηματικά ο Α. Σαμαράς, και συνέχισε, προτείναμε άλλο μείγμα με μέτρα συμπληρωματικά και διαφορετικά, όσο ήταν ακόμα καιρός, η κυβέρνηση επέμεινε στο λάθος μείγμα.
Διαβάστε όλη την ομιλία του...

Φίλες και φίλοι

Διανύουμε τη δυσκολότερη περίοδο για την ελληνική οικονομία στα μεταπολιτευτικά χρόνια…

Κι αυτή τη στιγμή που η Οικονομία μας βυθίζεται σε ύφεση, μιλάω στους εκπροσώπους της μικρής και μεσαίας επιχείρησης. Σε αυτούς δηλαδή που δίνουν το 70% της συνολικής Απασχόλησης. Και πραγματοποιούν τη μεγαλύτερη διάχυση ευκαιριών και εισοδήματος.

Τη στιγμή που η Κοινωνία μας απειλείται με τους πιο επικίνδυνους κραδασμούς, μιλάω σε σας που προέρχεστε από την καρδιά της μεσαίας τάξης.

Διότι μια ισχυρή μεσαία τάξη αποτελεί πανίσχυρη εγγύηση κοινωνικής συνοχής και οικονομικής ανάπτυξης.

Ενώ μια αποδυναμωμένη μεσαία τάξη, δημιουργεί κίνδυνο διάλυσης της κοινωνικής συνοχής.

Μιλάω σε σας τον πιο κρίσιμο κρίκο και για την Οικονομία και για την Κοινωνία.

Κι όμως εσείς σήμερα περνάτε δοκιμασία χωρίς προηγούμενο.

Πράγματι, η Ελλάδα περνά τις δυσκολότερες στιγμές εδώ και δεκαετίες…

Για πρώτη φορά βρισκόμαστε υπό την επιτήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η κυβέρνηση, μετά από αλλεπάλληλα λάθη τους τελευταίους μήνες, ψήφισε σειρά από μέτρα με στόχο τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Όμως τα μέτρα αυτά μόνα τους μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ βαθιά ύφεση.

-- Γι’ αυτό και η Ανάπτυξη είναι η μόνη διέξοδος για τον τόπο μακροχρόνια.

-- Και η τόνωση της Οικονομίας, με μέτρα μηδενικού ή ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα άμεσα.

Για να μη γίνει το «φάρμακο» χειρότερο από την αρρώστια.

Η Νέα Δημοκρατία έγκαιρα ζήτηση μέτρα, από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Όταν η κυβέρνηση κοιμόταν.

Όταν στον Προϋπολογισμό που ψήφιζε έταζε, ακόμα και τότε, γενναιόδωρες παροχές!

Όταν άλλα κράτη που είχαν πρόβλημα με το έλλειμμά τους είχαν ήδη λάβει μέτρα, η κυβέρνηση ματαίωσε τα έκτακτα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, κι έκανε παροχές!

Πιστή στο ολέθριο προεκλογικό σύνθημά της : «Λεφτά υπάρχουν»!

Τις παροχές αυτές, βέβαια, λίγο αργότερα αναγκάστηκε να τις πάρει πίσω, αφού έχασε πολύτιμο χρόνο.

Κι αφού στο μεταξύ είχε μετατρέψει ένα πρόβλημα ελλείμματος, κοινό για όλη την ευρωζώνη, σε κρίση δανεισμού μοναδική στην ευρωζώνη…

Φίλες και φίλοι,

Ήδη από το Δεκέμβριο η Νέα Δημοκρατία ζήτησε να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος.

Και πρότεινε παράλληλα 23 συγκεκριμένες προτάσεις τόνωσης της αγοράς, χαμηλού ή μηδενικού δημοσιονομικού κόστους.

Αυτές οι προτάσεις αν εφαρμόζονταν χωρίς καθυστερήσεις, θα έστελναν ένα μήνυμα αισιοδοξίας στην αγορά και θα απέτρεπαν τον κίνδυνο να μπει η χώρα σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση.

Ήδη από τότε λοιπόν προτείναμε διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής.

-- Έγκαιρα μέτρα περιορισμού του ελλείμματος.

-- Και ταυτόχρονα μέτρα τόνωσης της αγοράς, για να περιορίσουμε την ύφεση, τα λουκέτα και την ανεργία, που πλήττουν όλη την Οικονομία. Αλλά περισσότερο πλήττουν τον μικρομεσαίο επιχειρηματία που κινδυνεύει άμεσα να χάσει την επιχείρησή του εξ αιτίας της ύφεσης και τον εργαζόμενο που κινδυνεύει άμεσα να χάσει την δουλειά του.

Έτσι λοιπόν τονίσαμε, ήδη από τότε, τα εξής πολύ συνοπτικά:

* Το πρώτο που πρέπει να γίνει άμεσα είναι η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ καθώς και του επενδυτικού νόμου. Ο επενδυτικός νόμος, τους τελευταίους κρίσιμους για την οικονομία μήνες είναι σε αναστολή. Οι δημόσιες επενδύσεις, που θεωρητικά θα αυξάνονταν, έχουν ήδη περικοπεί από 10,3 δις που προέβλεπε ο προϋπολογισμός σε 9,3 δις. Αυτά τα επισημάναμε ήδη από τον Δεκέμβρη. Τα επαναλαμβάνουμε συνεχώς από τότε. Και σήμερα ισχύουν περισσότερο από ποτέ…

* Στο ΕΣΠΑ, η Νέα Δημοκρατία είχε εξειδικεύσει το 100% των προγραμμάτων και είχε προχωρήσει στην προκήρυξη αρκετών επιχειρησιακών προγραμμάτων που θα τόνωναν την αγορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρέπει τα προγράμματα αυτά να ξεκινήσουν να υλοποιούνται, όπως, για παράδειγμα, το πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, η πρωτοβουλία JEREMIE .

Να σταματήσουν περιττές «διαβουλεύσεις» που το μόνο που κάνουν είναι να σπαταλούν πολύτιμο χρόνο και να βλάπτουν την αγορά, όπως έγινε με την ανούσια διαβούλευση για το πρόγραμμα «ψηφιακή σύγκλιση».

Να προωθηθούν επίσης εκείνα τα προγράμματα που ήταν ήδη έτοιμα και στα οποία μπορεί να γίνει γρήγορη εκταμίευση με άμεσες θετικές επιπτώσεις στην αγορά, όπως είναι το πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ’οίκον». Είναι πολλαπλά σημαντικό για την τόνωση του κατασκευαστικού κλάδου, και μάλιστα πρέπει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του, ξεπερνώντας τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ιδεοληψίες που κινδυνεύουν να ναρκοθετήσουν το ΕΣΠΑ.

Κι όλα αυτά τα είπαμε από τότε. Τα εξειδικεύσαμε ακόμα περισσότερο αργότερα. Ισχύουν στο ακέραιο και σήμερα.

* Παράλληλα, πρέπει να συσταθεί μια διυπουργική συντονιστική ομάδα κρούσης για το ΕΣΠΑ, που θα επικεντρώσει την προσοχή της στα μεγαλύτερα προβλήματα και θα επιδιώξει να δώσει λύσεις με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και στοχοδιαγράμματα.

Και να επιδιωχθεί, σε συνεννόηση με την Κομισιόν, λόγω των ειδικών συνθηκών και για την ελάφρυνση του προϋπολογισμού να ανέλθει η κοινοτική χρηματοδότηση στο 100% του προϋπολογισμού για ορισμένα χρόνια, με αντίστοιχη αύξηση της εθνικής συμμετοχής κατά τα τελευταία χρόνια εφαρμογής του προγράμματος.

Κι αυτά από το Δεκέμβρη τα λέμε. Και συνεχώς τα επαναλαμβάνουμε.

Προτείναμε, ακόμα, να δημιουργηθεί δίπλα στον Πρωθυπουργό ειδική υπηρεσία για την προώθηση των μεγάλων επενδύσεων. Με συνθήκες διαφάνειας, ασφαλώς. Αλλά και με στενή παρακολούθηση σε ανώτατο επίπεδο, ώστε καμία αξιόλογη επενδυτική πρωτοβουλία να μην πηγαίνει χαμένη.

Γιατί κάθε μεγάλη επένδυση, δημιουργεί ταυτόχρονα και παράλληλα θέσεις εργασίας για πολύ περισσότερους εργαζόμενους

και ευκαιρίες για πολύ περισσότερους μικρομεσαίους που αναπτύσσονται δίπλα της.

Οι μεγάλες επενδύσεις μας ενδιαφέρουν, μεταξύ άλλων, γιατί δημιουργούν οικονομική δραστηριότητα από την οποία επωφελούνται πολλοί περισσότεροι:

-- οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δημιουργούνται και ανθίζουν γύρω τους

-- οι θέσεις εργασίες που δημιουργούνται - συνήθως πολύ περισσότερες από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αναπτύσσονται γύρω από μεγάλα επενδυτικά έργα, παρά από τα ίδια τα μεγάλα έργα.

-- και οι τοπικές κοινωνίες που αποκτούν ζωή και οικονομικό μέλλον

* Υπενθυμίζουμε επίσης, πως τώρα, περισσότερο παρά ποτέ, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς πόροι του ίδιου του δημοσίου, είναι ανάγκη να προχωρήσουν έργα ΣΔΙΤ, αλλά και να προωθηθούν συμβάσεις παραχώρησης.

Το έργο «Οπτική Ίνα» για το Σπίτι, τα περιφερειακά αεροδρόμια, τα λιμάνια και οι μαρίνες είναι τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα. Με τέτοια έργα, που δεν στοιχίζουν τίποτε στο κράτος, θα τονωθεί η αγορά και θα ενισχυθεί η ανάπτυξη.

Θα δοθεί ένα «φιλί ζωής» στην ελληνική οικονομία.

Κάθε καθυστέρηση είναι εις βάρος της Ελλάδος.

Όλα αυτά τα είπαμε τα υποδείξαμε πολλές φορές μέχρι σήμερα. Αντί να προχωρούν, πηγαίνουν πίσω. Και αντίστοιχα επενδυτικά σχέδια που βρίσκονταν ως τον Οκτώβριο σε φάση ωρίμανσης κι ήταν έτοιμα να ξεκινήσουν τώρα ματαιώνονται...

* Πρέπει επίσης να προχωρήσουν τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ. Στην Α΄ και Β’ φάση του προγράμματος –που έτρεξε το 2009- το Ταμείο χρηματοδότησε πάνω από 50.000 επιχειρήσεις με δάνεια που υπερβαίνουν τα 4,6 δισ. ευρώ. Δείτε τώρα και τη σύγκριση:

Πέρυσι κατά την έναρξη της διεθνούς οικονομικής κρίσης και συγκεκριμένα την περίοδο από 1/1/2009 – 8/4/2009, επί Κωστή Χατζηδάκη, είχαν ενισχυθεί πάνω από 27.000 επιχειρήσεις από το ΤΕΜΠΜΕ και το συνολικό ποσό των δανείων ξεπέρασε τότε το ποσό των 3,2 δις ευρώ.

Φέτος, την αντίστοιχη περίοδο της έντονης οικονομικής κρίσης, ενισχύθηκαν μόλις 1.961 επιχειρήσεις, με συνολικό ποσό δανείων μόλις 120 εκ. ευρώ.

Σε ημερήσια βάση, την ίδια περίοδο πέρυσι ενισχύονταν κατά μέσο όρο 416 επιχειρήσεις, ενώ φέτος ενισχύονταν κατά μέσο όρο μόλις 29 επιχειρήσεις την ημέρα!

Το ΠΑΣΟΚ, που πέρυσι έκανε κριτική, φέτος έριξε τη δραστηριότητα του ΤΕΜΠΜΕ 15 φορές κάτω!

* Επίσης: Η κυβέρνηση, μετά από δική μας παρότρυνση, ανακοίνωσε εδώ και δυο μήνες δύο υπο-προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ. Μόλις προχθές ενεργοποίησε το ένα, με επιτόκιο euribor +6%. Επιτόκιο, δηλαδή, υπερδιπλάσιο από εκείνο που προέβλεπε το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ( euribor +2,5%). Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Πέρα από την αξιοποίηση των αναπτυξιακών εργαλείων που έχει στα χέρια του το κράτος, και που μπορούν να στηρίξουν τις επιχειρήσεις, είναι εξίσου σημαντικό να υπάρχει ένα επιχειρηματικό περιβάλλον χωρίς γραφειοκρατία και περιπλοκές.

Γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει πρόταση νόμου για την απλοποίηση της διαδικασίας και τη μείωση του κόστους ίδρυσης επιχειρήσεων. Ήταν μια νομοθετική πρωτοβουλία που επεξεργαστήκαμε αρχικά ως κυβέρνηση. Μια πρωτοβουλία που, αν εφαρμοστεί, θα μειώσει το χρόνο και το κόστος που απαιτείται για την ίδρυση μιας επιχείρησης, μέσα από την απλοποίηση των διαδικασιών και την ίδρυση Υπηρεσίας-Μίας-Στάσης.

Η πρότασή μας συζητήθηκε ήδη στη Βουλή και το ΠΑΣΟΚ ψήφισε «παρόν». Δήλωσε μάλιστα τότε, πως θα φέρει τη δική του πρόταση αργότερα. Το αργότερα έχει ήδη περάσει! Ελπίζουμε να το κάνει γρήγορα.

Ελπίζουμε να το κάνει χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Γιατί σ’ αυτήν την κρίσιμη φάση, η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει.

* Παράλληλα πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, αλλαγές που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και την αγορά. Αλλαγές τις οποίες με σαφήνεια παρουσίασε η Νέα Δημοκρατία ήδη από το Δεκέμβριο και αργότερα, με τα 23 μέτρα-ανάσες που κατέθεσε:

Ακόμα, να ενισχυθεί η αντιμονοπωλιακή νομοθεσία και ο ανταγωνισμός μέσα από εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της επιτροπής ανταγωνισμού.

Σε κάθε αναπτυγμένη ανοικτή αγορά, η αντιμονοπωλιακή νομοθεσία είναι η ασπίδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Είναι η εγγύηση ότι μπορούν κάποιοι μικρομεσαίοι να μεγαλώσουν και όλοι οι υπόλοιποι, εφ’ όσον είναι ανταγωνιστικοί, να επιβιώσουν. Να μην εξουθενωθούν από την πίεση των «μεγαθηρίων», δηλαδή των μονοπωλίων ή των ολιγοπωλίων, ιδιωτικών και δημόσιων.

Βασική αρχή του ανταγωνισμού είναι καθένας να επιβάλλεται με την αξία του και με τα πλεονεκτήματά του, όχι μόνο με τον όγκο του, αποκλείοντας ή απορροφώντας υπό δυσμενείς όρους τις μικρότερες επιχειρήσεις.

Βασική αρχή του κοινωνικού φιλελευθερισμού είναι να υπάρχουν ευκαιρίες για όλους και διάχυση ευκαιριών παντού μέσα από την αγορά.

Πράγμα που σημαίνει ότι όταν αναπτύσσεται ένας κλάδος ή μια μεγάλη επιχείρηση, θα «τραβάει» προς τα πάνω και άλλους κλάδους κι άλλες επιχειρήσεις. Να μην αναπτύσσονται κάποιοι σε βάρος των υπολοίπων. Να συμπαρασύρουν τους υπόλοιπους.

Η αρχή της διάχυσης των ευκαιριών και η αρχή των συνεργειών, είναι ένα από τα «μυστικά» της ανάπτυξης. Που ακόμα δεν τα έχουμε ανακαλύψει στην Ελλάδα. Κι αυτά περνάνε σήμερα, πριν απ’ όλα, από την ενίσχυση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Που έχει ήδη αργήσει. Αλλά που δεν φαίνεται να βρίσκεται στην ατζέντα της κυβέρνησης.

Φίλες και φίλοι

Όλα αυτά είναι απαραίτητα, αλλά δεν αρκούν.

Χρειάζονται για να τονωθεί η Οικονομία. Διότι αλλιώς δεν μπορεί να αντέξει τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος.

Αλλά κι αυτό δεν αρκεί πια.

Χρειάζεται ακόμα η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Μόνο ένα μικρό μέρος της, αυτή που την διαχειρίζεται η Κτηματική Επιχείρηση του Δημοσίου - η ΚΕΔ - αγγίζει σε αντικειμενική αξία, το σύνολο του δημοσίου χρέους μας, γύρω στα 300 δισεκατομμύρια!

Για σκεφτείτε: μας γονατίζει σήμερα το χρέος, οι τόκοι και τα ελλείμματα, και την ίδια στιγμή έχουμε περιουσία ίδιου μεγέθους αν όχι μεγαλύτερη και δεν την αξιοποιούμε!

Δεν εισπράττουμε τίποτε απ’ αυτήν. Την αφήνουμε και απαξιώνεται.

Για να μη μιλήσουμε για τα κληροδοτήματα που κι αυτά μένουν αναξιοποίητα και απαξιώνονται.

Προτείναμε, λοιπόν συνολικά άλλο μείγμα πολιτικής.

-- Μέτρα τόνωσης της αγοράς μηδενικού ή ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους, άμεσα.

-- Και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, που μπορεί να αποδώσει μεσοπρόθεσμα μόνο αν ξεκινήσει άμεσα.

Το μείγμα που προτείναμε είχε κι άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, για τα οποία δεν θα σας κουράσω σήμερα:

-- Για παράδειγμα στοχευμένες δράσεις για τη μείωση της κρατικής σπατάλης. Όχι επειδή δεν μπορούμε να πιάσουμε τη σπατάλη να ισοπεδώνουμε τα πάντα, ακόμα και τις συντάξεις των 700 ευρώ.

-- Ή στοχευμένα μέτρα κατά της εκτεταμένης φοροδιαφυγής. Όχι επειδή δεν μπορούμε να πιάσουμε τους φοροφυγάδες να ισοπεδώνουμε όσους ήδη πληρώνουν.

Η στοχευμένη πολιτική - κι όχι η ισοπέδωση των πάντων - είναι βασική αρχή της Οικονομικής μας πολιτικής.

Γιατί εμείς θέλουμε να εξυγιάνουμε την Οικονομία μας. Όχι να διαλύσουμε την Κοινωνία μας.

Κι αυτά μπορούσαν να γίνουν παρά την ένταξη στην εποπτεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Προχθές ο Πρόεδρός του, ο Γάλλος Σοσιαλιστής Στρος Κάν δήλωσε ευθέως ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν τα πρότεινε η Ελληνική κυβέρνηση.

Συνεπώς το μείγμα που προτάθηκε μπορούσε να έχει διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Αρκεί να έπιανε του στόχους για μείωση του ελλείμματος.

Η κυβέρνηση επέμεινε στο δικό της μείγμα πολιτικής που οδηγεί σε φαύλο κύκλο ύφεση.

Αυτό το φαύλο κύκλο εμείς τον απορρίπτουμε. Και έχουμε ύψιστη προτεραιότητά μας να βγάλουμε την Ελλάδα από αυτό τον φαύλο κύκλο μια ώρα αρχύτερα!

Θέλουμε ακόμα, όταν θα ξεπεραστεί η κρίση, να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης:

-- Με αξιοποίηση όλων των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας και όλο των στοιχείων του Εθνικού Ενεργητικού που μένουν σήμερα αναξιοποίητα/

-- Με ανταγωνιστικότητα παντού και διάχυση ευκαιριών παντού.

-- Με μείωση των φορολογικών συντελεστών. Γιατί δεν πρόκειται να γίνουμε ποτέ ανταγωνιστικοί ως χώρα, όταν η φορολογική επιβάρυνση σε μας είναι υπερδιπλάσια της αντίστοιχης φορολογικής επιβάρυνσης των γειτόνων μας.

Προτείναμε λοιπόν, εξ αρχής ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, αλλά κι ένα διαφορετικό μοντέλο Ανάπτυξης.

Διαφορετικό απ’ αυτό που χρεοκόπησε σήμερα…

Και διαφορετικό από το φαύλο κύκλο ύφεσης στον οποίο μας βάζει η κυβέρνηση.

Γιατί το δικό της μείγμα πολιτικής οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση, μεγαλύτερα ελλείμματα, ακόμα πιο σκληρά μέτρα, ακόμα βαθύτερη ύφεση, ακόμα πιο επίμονα υψηλά ελλείμματα.

Κι αυτό πια δεν το λέμε εμείς, το λένε όλοι σχεδόν οι ξένοι αναλυτές.

Πάμπολλα δημοσιεύματα τις τελευταίες εβδομάδες, και στους Financial Times , και στο Economist , και στους Times Νέας Υόρκης,

κορυφαίοι οικονομολόγοι, όπως ο Paul Krugman βραβείο Νόμπελ το 2008,

όπως ο Joseph Stiglitz Βραβείο Νομπελ το 2001,

ο Martin Wolf , o Tom Friedman και άλλοι πολλοί,

όλοι τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων αυτούς τους κινδύνους από το φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Ο οποίος δημιουργεί ακόμα επιπρόσθετους κινδύνους για την ίδια την σταθερότητα της Κοινωνίας και την κοινωνική συνοχή.

Κι αυτό δεν το λέμε εμείς. Το παραδέχονται σχεδόν όλοι…

Όλα αυτά τα ομολογεί ακόμα και έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αυτόν το φαύλο κύκλο τον απορρίπτουμε.

Απ’ αυτόν το φαύλο κύκλο μπορούμε να βγούμε με την πολιτική που προτείνουμε σήμερα.

Με το δικό μας μείγμα πολιτικής.

Και για όσους δεν κατάλαβαν, αυτούς τους κινδύνους από το φαύλο κύκλο της ύφεσης

τους επισημάναμε έγκαιρα.

Και προσπαθήσαμε να τους αποτρέψουμε.

Τους επισημαίνουν πλέον οι πάντες.

Και μόνο μερικοί στην Ελλάδα κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.

Προτείναμε πολιτική για να τον αποτρέψουμε.

Προτείναμε άλλο μείγμα με μέτρα συμπληρωματικά και διαφορετικά,

άμεσα και μεσοπρόθεσμα.

Η κυβέρνηση επέμεινε στο λάθος μείγμα.

Κι εμείς το καταψηφίσαμε.

Δείξαμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από το αδιέξοδο.

Και δείξαμε ότι υπάρχει πολιτική δύναμη που δεν ταυτίζεται με το αδιέξοδο.

Κι όσο βαθαίνει η ύφεση, τόσο θα συνειδητοποιεί η χώρα ότι υπάρχει εναλλακτική λύση.

Κι επειδή εμείς τολμήσαμε να διαφωνήσουμε με αυτό το λάθος μείγμα πολιτικής,

δεν θα μείνει η χώρα χωρίς θεσμική αντιπολίτευση.

Θα υπάρχει η δική μας φωνή!

Γιατί Πολιτική δεν είναι μόνο να βλέπεις το σήμερα,

αλλά να προβλέπεις και το αύριο,

τα αδιέξοδα που έρχονται και τις μεγάλες ανατροπές που κυοφορούνται.

Πολιτική είναι να ετοιμάζεσαι για όλα.

Δεν είναι μόνο η μικροπολιτική των εφήμερων εντυπώσεων.

Η κυβέρνηση μας πρότεινε ένα δρόμο που οδηγεί στο πουθενά, της το λένε όλοι.

Κι ήθελε να το ψηφίσουμε κι εμείς για να γίνουμε συνένοχοι.

Δεν της κάναμε το χατήρι...

Δεν αφήσαμε τη χώρα χωρίς εναλλακτική προοπτική.

Δεν αφήσαμε το πολιτικό σύστημα χωρίς διαφορετική φωνή.

Η Κυβέρνηση ήθελε τη συνενοχή της σιωπής.

Από μας δεν πρόκειται να την έχει…

Φίλες και φίλοι

Μαντεύω ήδη μια εύλογη απορία σας:

Γιατί όλα αυτά που σήμερα προτείνουμε δεν έγιναν τα τελευταία πεντέμισι χρόνια ,επί διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας;

Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας: Κάποια απ’ αυτά έγιναν, για να μην είμαστε άδικοι.

Κάποια άλλα δεν έγιναν. Είτε διότι η τότε κυβέρνηση δίστασε. Είτε διότι τη σταμάτησαν οι σκληρές αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ. Που βρισκόταν τότε στην Αντιπολίτευση, και σήμερα, ως κυβέρνηση, πια κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν έκανε, εκείνα που το ίδιο το ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε τότε, με νύχια και με δόντια, να εμποδίσει!

Όμως, ό,τι και να λέμε για το ΠΑΣΟΚ και την υποκρισία του, η αλήθεια είναι ότι οι δικές μας κυβερνήσεις δίστασαν, άργησαν, δεν τόλμησαν τις περισσότερες φορές.

Αλλά τους φορολογικούς συντελεστές η Ν.Δ. τους κατέβασε, ενώ σήμερα έχουμε εκτίναξη των φορολογικών επιβαρύνσεων.

Το πρόβλημα όμως, δεν είναι να αποδείξουμε ότι το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι πολύ χειρότερο…

Αυτό είναι εύκολο.

Το πρόβλημα είναι να εξηγήσουμε γιατί εμείς ήμασταν κατώτεροι των προσδοκιών που εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε. Και δικαιολογίες δεν υπάρχουν εδώ.

Φίλες και φίλοι,

Θα ήταν παράλειψη μου, μιλώντας σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες να μην αναφερθώ επίσης σε δύο θέματα που ξέρω ότι σας απασχολούν:

* Πρώτα απ’ όλα στο παραεμπόριο. Είναι ένα φαινόμενο που νοθεύει τον ανταγωνισμό και τραυματίζει τις υγιείς επιχειρήσεις. Πολλές απ’ αυτές τις οδηγεί στο λουκέτο.

Δεν φτάνει μόνο ότι έχει ψηφισθεί εδώ και λίγα χρόνια ένας νόμος ο οποίος έχει τύχει καθολικής αποδοχής.

Ο νόμος αυτός πρέπει και να εφαρμοστεί!

Είναι χρέος της Πολιτείας να περάσει απ’ τη θεωρία στην πράξη.

Η αδράνεια εδώ ζημιώνει χιλιάδες ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

* Το δεύτερο θέμα είναι οι συνεχείς ανεξέλεγκτες διαδηλώσεις στο κέντρο των πόλεων, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας.

Όλοι αισθανόμαστε τις συνέπειες των μέτρων που έχουν επιβληθεί το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση.

Όλοι κατανοούμε τις αντιδράσεις.

Όμως οφείλουμε να αντιληφθούμε ταυτόχρονα, ότι οι ακραίες εκδηλώσεις και τα επεισόδια ζημιώνουν ακόμα περισσότερο το εμπόριο και την οικονομική ζωή που ήδη πλήττονται βαριά.

Εμείς λέμε όχι σε τέτοια φαινόμενα. Που παίζουν με την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Λέμε όχι σε αντιδράσεις που όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την Οικονομία.

Η χώρα μας περνά δύσκολες ώρες, όλοι εσείς οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες αγωνιάτε για το μέλλον.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ πρέπει ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τα κοινά προβλήματα.

Να προχωρήσουμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα και να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή.

Κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής κρίσης είναι δύσκολο να αλλάξεις τα μεγέθη και τις ανισορροπίες. Αλλά είναι πιο εύκολο να αλλάξεις τις προσδοκίες, να αλλάξεις την ψυχολογία της αγοράς.

Γι’ αυτό και επιμένω συνεχώς στην Ελπίδα.

Γιατί οι θετικές προσδοκίες, η θετική ψυχολογία είναι το πιο «επαναστατικό μέσο» για να αλλάξει κανείς μια δυσμενή οικονομική συγκυρία.

Φτάνει να είναι ρεαλιστικές προσδοκίες. Όχι ψευδαισθήσεις.

Και μια ρεαλιστική Ελπίδα είναι η καλύτερη Άμυνα όταν κινδυνεύει η κοινωνική συνοχή.

Γιατί ένα λαός που πιστεύει σε κάτι καλύτερο, αντέχει τα χειρότερα.

Ενώ ένας λαός που τα βλέπει όλα μαύρα, πολύ γρήγορα και πολύ εύκολα μπορεί να φτάσει σε όρια αυτό-καταστροφικών αντιδράσεων.

Είτε το πούμε «θετική ψυχολογία» είτε το πούμε «Ελπίδα και Προοπτική» αυτό είναι η υψίστη προτεραιότητά μου σήμερα.

Και σε αυτό ξέρω ότι είστε δίπλα μας.

Με ενότητα και πίστη στις δυνατότητές μας μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Εμείς στη Νέα Δημοκρατία αυτές τις ώρες βάζουμε ψηλά την ευθύνη.

Ψηλά το συμφέρον της πατρίδας.

Ψηλά την Ελλάδα.

Η Ελλάδα με τη στήριξη όλων μας μπορεί να τα καταφέρει.

Με σας, με τη μικρομεσαία επιχείρηση,

με την ψυχή της μεσαίας τάξης,

Η ελπίδα θα νικήσει!

Η Ελλάδα θα νικήσει!

Να είστε βέβαιοι γι’ αυτό.


Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Α. Σαμαράς: Το ΠΑΣΟΚ μας πρότεινε ένα δρόμο που οδηγεί στο πουθενά"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24