Στο δόκανο της Εφορίας


Απο ΤΟ ΒΗΜΑ

Σφίγγει ο κλοιός της Εφορίας για όλους τους φορολογουμένους με στόχο να αποκαλυφθούν τα «κρυφά» εισοδήματα. Το υπουργείο Οικονομικών μέσω του συστήματος Τaxis στήνει ηλεκτρονικό «δόκανο» και στα 8.500.000 φορολογουμένων (ακόμη και τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους) και όλες τις επιχειρήσεις με σκοπό να εντοπίσει εστίες φοροδιαφυγής, να σταματήσει εδώ το φαινόμενο και να επιβληθούν πρόστιμα [...]




για τους χαμένους φόρους των προηγούμενων ετών.

Το σχέδιο «Αλτ, στη φοροδιαφυγή», όπως το ονομάζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή με τη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων ηλεκτρονικών αρχείων (μισθοδοσίες, επικουρικά ταμεία, περιουσιολόγιο, υποθηκοφυλακεία, υπουργείο Συγκοινωνιών, τράπεζες του εξωτερικού και άλλες πηγές) τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση δεδομένων για τη σύγκριση- διασταύρωση με τα δηλωθέντα εισοδήματα της περυσινής χρονιάς που κατέρρευσαν τα έσοδα, και των δηλώσεων που θα υποβληθούν τους επόμενους μήνες.

Ολο το σχέδιο
«Το Βήμα» αποκαλύπτει σήμερα ολόκληρο το σχέδιο, τα 16 πεδία ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, του Τaxis στο οποίο κινδυνεύουν να παγιδευθούν όχι μόνον όσοι απέκρυψαν εισοδήματα (π.χ. ενοίκια, μισθούς, τόκους στο εξωτερικό) αλλά και όλοι όσοι έκαναν τυχαία ή σκόπιμα λάθη στη φορολογική τους δήλωση.

Ετσι, μετά την «επανίδρυση» του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, σειρά έχει το σύστημα Τaxis όπου στους ηλεκτρονικούς του υπολογιστές είναι καταγεγραμμένα τα εισοδήματα, τα ακίνητα, τα αυτοκίνητα, οι δαπάνες αλλά και οι οφειλές όλων των πολιτών (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, εισοδηματίες) και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Διομ. Σπινέλλη έδωσε εντολή να ενεργοποιηθεί το σύστημα Τaxis και να πραγματοποιηθούν εφέτος 16 διαφορετικές διασταυρώσεις σε φορολογικές δηλώσεις πολιτών και επιχειρήσεων. Τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων θα κοινοποιούνται στις κατά τόπους εφορίες και στη συνέχεια θα καλούνται οι φορολογούμενοι που έχουν εντοπιστεί από το Τaxis να δώσουν εξηγήσεις.

Ηδη έχει συνεδριάσει δύο φορές η Ειδική Επιτελική Ομάδα Εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών, για τη μελέτη και δημιουργία σχεδίου εφαρμογής ηλεκτρονικών διασταυρώσεων. Στην τελευταία συνάντηση, μεταξύ άλλων πραγματοποιήθηκε η αξιολόγηση και έγκριση υλοποίησης 16 διασταυρώσεων και ελέγχων που είχαν προταθεί κατά την προηγούμενη συνεδρίαση. Μάλιστα, επτά από τις διασταυρώσεις αυτές πρόκειται να υλοποιηθούν για πρώτη φορά, όπως, για παράδειγμα, ο έλεγχος φορολογουμένων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 1.000 ευρώ και κατέχουνακίνητα και ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πραγματοποιούν πωλήσεις μέσω πιστωτικών καρτών και εμφανίζουν σημαντικές αποκλίσεις στον τζίρο που δηλώνουν στην εκκαθαριστική ΦΠΑ.

Είναι προφανές ότι όσοι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες δεν προχωρήσουν άμεσα σε εξόφληση του χρέους τους προς το Δημόσιο, θα ενεργοποιηθεί η διάταξη για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και συγκεκριμένα των ακινήτων που κατέχουν. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία διασταυρώσεων αποκαλυπτικά και εξοργιστικά ταυτόχρονα για τους συνεπείς φορολογουμένους, καθώς 26.165 συμπολίτες μας έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο ύψους 519 εκατ. ευρώ και την ίδια στιγμή δηλώνουν στην Εφορία 103.290 ακίνητα (κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίου), των οποίων η συνολική αξία ΕΤΑΚ είναι περίπου 5,2 δισ. ευρώ!




Επιστροφή...



0 Σχόλια στο "Στο δόκανο της Εφορίας"

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο



Free Hit Counter
Copyright ©2010 epikairotita24